Sollicitatiegesprek: een goede voorbereiding is het halve werk
Je wordt gebeld door het bedrijf naar aanleiding van je sollicitatie en je wordt uitgenodigd voor een het sollicitatiegesprek. Zenuwachtig en gespannen? Komt goed, wij helpen je met het voorbereiden van je goede sollicitatiegesprek. Met volgend zes tips ga je goed voorbereid je gesprek in en weet je onder andere wat voor soort sollicitatiegesprek vragen je kan verwachten.
Tip 1: Sollicitatiebrief en de functie
Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek heb je jouw sollicitatiebrief verstuurd en heb je daarmee gereageerd op een functie. Bestuur je sollicitatiebrief opnieuw en achterhaal wat precies de functie in hield? Begin daar altijd mee tijdens het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. In de functie stonden ook punten waar jij als persoon aan moet voldoen. Bereid je voor door middel van concrete voorbeelden bij deze profielpunten. Een handig hulpmiddel is de: STAR-methode!
Tip 2: Leer het bedrijf kennen
Je kan jezelf goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek door je goed in te lezen over het bedrijf. Wat doet het bedrijf precies? Wat is hun missie en visie? Wie zijn hun klanten? Bedenk daarnaast goed waarom jij de juiste persoon bent voor het bedrijf, weet goed jouw meerwaarde te overtuigen. Dit komt goed van pas bij het beantwoorden van de vragen. Als je dicht bij jezelf blijft, komt het antwoord ook gemakkelijker. Zorg dat je voorbereid op gesprek komt. Bekijk en neem de website van het bedrijf aandachtig door. Probeer vanuit hier drie goede vragen op papier te zetten. Het begint bij een goede voorbereiding. Onze recruiters of medewerkers P&O hebben snel door als je onvoorbereid op gesprek komt.
Tip 3: De meest gestelde sollicitatievraag: vertel wat over jezelf
Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet compleet zonder voorbereiding op de vraag: ‘Wil je wat over jezelf vertellen?’. Het is misschien wel de meest gestelde vraag in een sollicitatiegesprek. Deze kan je goed voorbereiden, dit zorgt voor een goede pitch. Probeer zoveel mogelijk te vertellen wat relevant is voor degene die tegenover je zit, zoals opleiding en werkervaring, waar je nu staat in je carrière en waar je goed in bent. Je gesprekspartners kunnen hieruit halen of je past in het plaatje dat zij voor ogen hebben. Je hoeft dit niet alleen zakelijk te houden. Vertel ook gerust over je hobby’s en vrijwilligerswerk.
Tip 4: sollicitatiegesprek: vragen die kunt verwachten
Goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek doe je door van tevoren bepaalde vragen door te nemen. Sommige typische vragen voor een sollicitatiegesprek zullen niet als een verrassing komen. Denk aan: waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat zijn je sterke/ verbeterpunten? Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Wat vind je niet leuk aan je (nieuwe) functie en nog veel meer. Zo zijn er natuurlijk nog talloze andere sollicitatiegesprek vragen die je kunt voorbereiden. Lees ze een keer door maar overdrijf dit niet. Zo kom je altijd spontaan en geloofwaardig over.
Tip 5: Stel zelf ook vragen
De beste manier om goed voorbereid te zijn én over te komen is om zelf dingen te vragen. Zijn er nog dingen die niet in de functiebeschrijving staan, maar die je wel graag wilt weten? Noteer ze en stel ze aan je gesprekspartners. Probeer alles te weten te komen over de functie, zodat je na het sollicitatiegesprek een helder beeld hebt bij de functie. Als je geen vragen stelt, laat je een kans om indruk te maken liggen. Zoek bijvoorbeeld project momenteel binnen het bedrijf speelt, welke klanten ziet het bedrijf voor de deur staan? Stel een vraag over hun visie/missie. Tegelijkertijd kun je natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken door enkele feitjes te achterhalen, zoals werktijden en hoe de lunch geregeld is.
Tip 6: Klaarleggen van kleding en spullen
Voorbereiding is het halve werk en zorgt dat je ontspannen het gesprek aan gaat. Hoe je jezelf ook op een andere manier kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek, is om je kleding en sollicitatiespullen alvast klaar te leggen. Is alles compleet? Het zou natuurlijk niet fijn zijn als je tijd tekort komt, of als je iets bent vergeten. Spullen die je kan klaarleggen zijn: notitieblok en pen, je cv, je sollicitatiebrief en indien nodig een referentielijst en portfolio. Ben je nog op zoek naar een vacature om op te solliciteren? Bekijk gerust eens ons aanbod aan vacatures.