Het voeren van het sollicitatiegesprek

Het moment is daar! Je sollicitatiegesprek is altijd spannend, omdat er veel vanaf hangt. Maar wees gerust, wij van NoordHost Personeel, helpen je met vijf handige tips over waar je tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek op moet letten.

Wat trek je aan?

Het is altijd belangrijk om er verzorgd uit te zien. Controleer je kleding op vlekken en zorg dat je haar schoon is en niet rommelig oogt. Het kiezen van kleding? Stem je kleding af op het bedrijf waar je solliciteert. Achterhaal via de site of via mensen die het bedrijf kennen of mensen formeel of juist casual gekleed zijn. Heb je het niet kunnen achterhalen, stel dan de vraag bij het afspreken van het gesprek. Dit laat gelijk jou professionele houding zien.

Actieve houding

Ondanks de zenuwen is het belangrijk om zo goed mogelijk te luisteren naar wat je gesprekspartner zegt. Zit goed rechtop, met een open houding (dus liever niet met de armen over elkaar), en speel in op het gesprek en de vragen die gesteld worden. Vergeet niet om zelf ook vragen te tellen en het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden, zodat je laat zien dat je echt interesse hebt. Bereid deze vragen al wel voor het sollicitatiegesprek voor door je goed in te lezen in de functie en de organisatie.


Stiltes

Wees niet bang voor stiltes, het is normaal dat je na denkt voordat je een antwoord geeft. Het is soms slimmer dan direct een antwoord te geven. Stiltes zijn echt geen ramp, onthou dit maar. Herhaal de vraag of geef aan dat je de vraag niet helemaal begrijpt. Ook wanneer je het antwoord niet weet, kun je dit gewoon aangeven.

Praktijkvoorbeelden

Hoogstwaarschijnlijk krijg je de vraag wat je positieve en negatieve eigenschappen zijn. Belangrijk is om deze aan te vullen met praktijkvoorbeelden. Je negatieve voorbeelden zet je om naar verbeterpunten, je kunt tenslotte niet perfect zijn. Een slimme en goede truc is, om je negatieve punten om te buigen in iets positiefs. Bijvoorbeeld: ik ben perfectionistisch, waardoor ik soms veel tijd kwijt ben aan één taak, maar daardoor lever ik wel accuraat en goed werk af. Zelfreflectie is belangrijk voor jezelf en eventueel nieuwe collega’s. Je leert jezelf beter kennen.


Open en eerlijk

Op zoek naar een andere baan om je je voormalige werkgever zat bent? Benoem dit in het sollicitatiegesprek alleen op een positieve manier. Negatief praten over je huidige werk, zal je gesprekspartner doen afvragen of je in de toekomst over zo over zijn of haar bedrijf gaat praten.

Salaris en vrije dagen

Het stellen van vragen is goed. Je kunt hier indruk mee maken, zeker als je laat zien dat je enthousiast bent en al veel informatie over het bedrijf hebt ingewonnen. Maar begin tijdens het eerste gesprek nog niet over je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit komt pas naar voren tijdens het tweede of eventuele derde gesprek. Dus bewaar je vragen omtrent salaris, vakantiedagen en papa-dagen et cetera.