Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Een hittegolf staat voor de deur. Werken in zomerse warmte kan risico’s met zich meebrengen. Wat kan een werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kunt u nemen om uw werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon?

De werkplek van horecamedewerkers moeten zo zijn ingericht dat ze veilig hun werk kunnen uitvoeren. ‘Omdat werken bij hoge temperaturen negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van medewerkers moet een werkgever ervoor zorgen dat ze geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek.’ Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen, zo meldt het Ministerie van Sociale en Werkgelegenheid.

12 tips om het hoofd koel te houden

    • De meest doeltreffende maatregel: vermijd direct zonlicht zo veel mogelijk. Probeer werkzaamheden te plannen in de schaduw. Zorg voor extra schaduwplekken op het terras.
    • Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt op het terras. Bedenk wel dat zonnebrandcrème de uv-straling niet volledig tegenhoudt. Het is dus geen vrijbrief om oneindig in de zon te werken.
    • Pas werkkleding aan: lichtgewicht en loszittende kleding van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels in lichte kleuren werkt het beste.
    • Zorg voor een goede watervoorziening op meerdere plekken in (en rondom) uw pand. Werknemers moeten regelmatig drinken.
    • Goede ventilatie is altijd belangrijk, maar helemaal in de zomer. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Zorg ook voor extra verkoeling in de keuken.
    • Neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Verkort indien nodig de werktijd.
    • Let erop dat uw medewerkers goed eten: eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname.
    • Zorg voor een goede zonwering voor de ramen.
    • Train BHV-ers. Zij moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn.
    • Weet wie er extra risico loopt, en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan werknemers met een slechte fysieke conditie, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.
    • Hou rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden, spelen er vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreining of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.
    • Voor de medewerkers de tip: leg af en toe een koele handdoek in je nek

Hittesluiting

Door de aanhoudende warmte besloot horecamagnaat Laurens Meyer vorig jaar om zijn medewerkers van alle vestigingen een middag vrij te geven. ‘Een mooie zomer zoals deze hebben we een lange tijd niet gehad. We beseffen ons maar al te goed dat de enorme drukte en aanhoudende hitte veel vraagt van onze toegewijde collega’s. Al onze zaken zijn 364 dagen per jaar geopend. De enige dag dat we dicht zijn is voor het personeelsfeest’, vertelt Laurens Meyer uit. ‘Om even tot rust te komen en af te koelen is er besloten dat iedereen vandaag op het heetst van de dag vrij heeft. Als je als werkgever goed voor je personeel zorgt, zorgen zij goed voor de gasten.’

Van Houten strandbar bij Groede had vorig jaar te weinig personeel in combinatie met het warme weer. Ter bescherming van zijn medewerkers hield de eigenaar af en toe de deuren van zijn strandtent dicht. ‘We hebben te weinig medewerkers om het personeel genoeg rust te gunnen. Sommige van onze medewerkers zijn al wat ouder en zij houden dit niet vol. Dus ik ga liever een dagje dicht dan dat er personeel uitvalt omdat ze het niet meer trekken’, aldus strandpaviljoenhouder Ed de Hoogd tegenover Omroep Zeeland. ‘Andere jaren hadden we meer mensen en dan kun je ze elkaar laten afwisselen. Het gebrek aan personeel wordt steeds extremer.’ Grand café Het Meestershuis in Vorden, schreef destijds op Facebook dat het een tropenrooster invoert. ‘De komende dagen gaat de thermometer richting de 35 graden.’ De horecazaak besloot daarom pas laat in de middag het terras te openen, in plaats van in de ochtend.

Tips voor op het zonovergoten terras

Niet alleen voor medewerkers wordt het soms te warm. Ook voor de gasten kan het te heet worden op het terras. Tijdens de hittegolf vorig jaar bedachten horeca-ondernemers creatieve oplossingen om toch genoeg gasten naar het terras te trekken.

Zonnebrandcreme, sproeiers en waterijsjes

Wanneer de zon fel schijnt, vraag de gasten dan of ze zonnebrandcrème wensen, zet koud water op tafel, of bied een plaats aan in de schaduw. Bij lunchroom De Koffiepot in Hardenberg staan sproeiers op tafel wanneer het erg warm is. Luna Eten & Drinken in Stein deelt op erg warme dagen waterijsjes uit aan kinderen. ‘Ook lopen we regelmatig een rondje met stukken watermeloen.’

Zwembad op het terras

Brasserie 1434 in Purmerend bedacht ook een oplossing om gasten toch naar hun zonovergoten terras te trekken. Daar werden twee zwembaden op het terras geplaatst. De hele terrasset werd in het zwembad geplaatst, zodat gasten konden pootjebaden en ondertussen van hun verkoelende drankje konden genieten. Café-eigenaar Ramon Alewijnse uit Vlissingen zette op zijn beurt vijf opblaasbare zwembadjes met daarin de tafels op zijn terras. Café MarCant in Tubbergen pakte het nog iets groter aan. Hij plaatste een zwembad van zeven bij vier meter op de plek waar doorgaans het terras staat. ‘We hebben er twee statafels ingezet, zodat de mensen hun drankje kwijt kunnen’, meldde hij aan Tubantia.

Enorme ventilator

Een enorme mobiele ventilator zorgde voor verkoeling op het terras in Venlo. Arno Hendricks van Café Central mocht het apparaat voor een week lenen van nabijgelegen bedrijf, Vosterman Compagnies, dat wereldwijd ventilatoren levert. De ventilator heeft een doorsnede van 1.30 meter, vertelde de ondernemer destijds aan Omroep Venlo. De Multifan Tramontana is een mobiele ventilator en verplaatst tot wel 45.500 m3 lucht per uur.

Bron: Horeca 14571

Rate this post