Fastservice, restaurants, hotels en cafés zullen ook volgend jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan dit jaar. Dat zegt ING in een nieuw rapport. De horeca zit volgens de bank tegen zijn limiet aan.
De bank verwacht dat de omzet in de horeca volgend jaar met 2 procent stijgt, geholpen door de toegenomen welvaart in Nederland en de toestroom van buitenlandse toeristen. Dit jaar groeide de sector nog 5 procent.

Fastservice groeide volgens de cijfers van ING dit jaar met 5,5 procent. Ook hier zal de groei volgend jaar 2 procent zijn, zegt de bank.

Ondernemers lopen op hun tenen

Buiten de deur eten is populair, maar ondernemers kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Vooral het tekort aan personeel speelt de branche parten, schrijft het Economisch Bureau van ING in het rapport. ‘Steeds meer ondernemers lopen op piekmomenten op hun tenen om de vraag bij te benen. Personeel is vaker een knelpunt en de kosten voor werving en behoud van personeel stijgen.’

Onervaren personeel

Eind 2018 was personeelstekort voor drie op de tien ondernemers de voornaamste belemmering. ‘We verwachten dat dat aantal in 2019 verder stijgt want het personeelsaanbod waar ondernemers uit kunnen putten krimpt. Dit remt de omzetgroei in de sector, enerzijds door te weinig personeel en anderzijds doordat bedrijven zich vaker moeten wenden tot relatief onervaren personeel.’

Prijsstijging

Daarnaast zijn de hogere prijzen zijn van invloed op de groei van de horeca. De stijging heeft vooral te maken met de btw-verhoging per 1 januari. Door de verhoging van het lage btw-tarief verwacht ING een prijsstijging van ruim 4 procent in de horeca. Maar omdat het economisch voor de wind gaat, zullen Nederlanders zich niet schrikken van een hogere rekening, voorspelt de bank.

Fastservice doorbreekt grens

Verder meldt de bank, op basis van cijfers van het CBS, dat het aantal fastservicebedrijven in Nederland door de grens van 15.000 is gebroken. In 2016 waren er 14.000 bedrijven in deze sector. In twee jaar tijd steeg dat aantal naar 15.420. Het CBS schaart cafetaria’s, fastfoodrestaurants, lunchrooms maar ook ijssalons en foodtrucks onder fastservice.

Rate this post