Het personeelstekort waar sommige sectoren in Nederland mee kampen, drukt de groei van het bedrijfsleven. Economen van ABN AMRO voorzien voor bijvoorbeeld de bouw, de industrie en de horeca ‘mooie groeicijfers’ in 2018 en 2019. Maar die zouden ‘nog mooier zijn als de beschikbare vacatures sneller werden ingevuld’, aldus de bank.

In het nieuwe sectorenrapport van ABN AMRO springt vooral de bouwsector eruit. Ook in de industrie, de horeca en de transport speelt het probleem. Zo is er een tekort aan koks, truckers en it’ers. Zelfs de uitzendbureaus hebben al moeite met het vinden van personeel.

Mismatch

Belangrijk knelpunt op de arbeidsmarkt is de zogeheten mismatch, aldus de ABN-economen. ‘Want ondanks de vraag naar personeel, heeft nog altijd 4,4 procent van de beroepsbevolking geen baan.’ Veel werkzoekenden lijken maar niet aan de bak te kunnen komen. ‘Hun opleiding en ervaring sluit niet aan op de vraag uit de markt.’

Krachten buiten de landsgrenzen

ABN wijst erop dat werkgevers die de tekorten niet kunnen opvullen nu ook al zoeken naar krachten buiten de landsgrenzen. Een voorbeeld hiervan is chipmachinefabrikant ASML. Die haalde volgens het rapport afgelopen jaar van de 2500 nieuwe werknemers er ongeveer 60 procent uit het buitenland.

Rem op groei

Robots en automatisering zouden in sommige sectoren uitkomst kunnen bieden. Maar dit kost vaak zoveel dat bedrijven het nog niet lonend vinden. ‘Tot die tijd blijft de vraag naar personeel hoog. Dat zet de komende twee jaar een rem op de groei, hoe mooi die ook is.’

Bron: www.missethoreca.nl
Laatste update: 23 juni

Rate this post