Sollicitatiebrief schrijven: hoe doe ik dat?

Na het zoeken naar een leuke vacature, die goed past bij jouw ervaring en wensen. Is het nu tijd om een inspirerende sollicitatiebrief op te stellen. Een brief die het verschil maakt tussen een uitnodging of afwijzing. Wij als, uitzendbureau, weten daar alles van!
Een goede sollicitatiebrief is een verlengstuk voor cv. Het geeft extra informatie over jou. Start je brief met een beknopte opbouw. Dit houdt in, niet langer dan vier of vijf alinea’s en bijvoorkeur maximaal één A4. Je schrijft wat jou zou geschikt maakt voor de functie en wat je de opdrachtgever kunt bieden. Schrijf formeel, maar zorg dat je jouw enthousiasme leest in je sollicitatiebrief.


Aanhef van de sollicitatiebrief

Weet aan wie je de brief richt, eveneens bij een open sollicitatie. De juiste aanhef in een brief zorgt ervoor dat je direct de juiste persoon aanspreekt en dit zorgt ervoor om verder te lezen. Indien de naam van de contactpersoon niet in de vacaturetekst staat, kun je contact opnemen om hierover navraag te doen. Tip: Bij het telefoneren kan je gelijk een aantal vragen over de vacature stellen.

Brief schrijven: een goede opening

In de eerste alinea schrijf je in het kort de aanleiding van jou schrijven. Vermeld duidelijk om welke functie het gaat en waar je de vacature hebt gezien. Zorg dat je enthousiasme voelbaar is in de opening van je sollicitatiebrief. Vermijd clichés; ‘na het lezen van de vacature was ik gelijk enthousiast’. Gebruik je creativiteit, zodat je opening opvalt.

De juiste kandidaat

Nu ben je aangekomen bij het belangrijkste deel van je brief. Jezelf De werkgever kan hier lezen waarom jij geschikt bent voor de functie. Wat zijn jouw kwaliteiten en waarom zou de lezer jouw cv willen bekijken? Kom met concrete informatie over je opleiding en ervaring en zorg dat de informatie die je geeft verband houden met de functie waarop je solliciteert.

Waarom solliciteer je bij dit bedrijf?

Schrijf in een aantal zinnen waarom je juist bij deze werkgever wilt werken, maar probeer clichés te vermijden. Gooi je gevoel in de brief, benadruk met name wat je meerwaarde voor het bedrijf is en niet wat je denkt er te kunnen lerenn. Je solliciteert voor een baan, geen stageplek. Laat zien dat je de achtergrond van het bedrijf kent.

Afsluiting van de brief

Sluit jouw sollicitatiebrief met krachtige woorden. Je doel is te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Benadruk dat je graag wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek en dat je uitkijkt naar een reactie.

Eindcontrole: check je sollicitatiebrief goed!

Eindelijk, je sollicitatiebrief is af. Voordat je hem gaat versturen, zorg dat je je brief nog door anderen laat lezen. Dit voorkomt slorigheden, zoals spelfouten en foutieve zinsopbouw. Heb je alle belangrijke vragen in je brief beschreven en staat de juiste naam in de aanhef? Ja? Het is tijd om de sollicitatiebrief te versturen.

Opvolging het versturen van je brief

Meestal na anderhalf week tot twee weken na het verzenden van je sollicitatiebrief en CV ontvang je vaak een reactie. Is dit niet het geval? Onderneem zelf actie en bel met het bedrijf of je sollicitatie in goede orde is ontvangen.